Tiskové zprávy

Uživatelé ERP vyžadují vyšší flexibilitu a kvalitnější služby

Zveřejněno 17/03/2011 | Kategorie : IFS Czech,Tiskové zprávy |

Z nejnovější nezávislé studie společnosti IFS, předního světového dodavatele podnikových aplikací, vyplývá, že více než třetina pracovníků IT s rozhodovacími pravomocemi považuje vyšší flexibilitu jako nejdůležitější vylepšení stávajících ERP systémů. V těsném závěsu pak následuje požadavek vyšší úrovně služeb zákazníkům, který by ocenilo 29 % dotázaných.

Jako další oblasti potenciálního zlepšení identifikovalo 18 % dotázaných kvalitnější školení a 9 % lepší použitelnost ERP systémů. Výše uvedené požadavky jsou pro respondenty důležitější než jasná viditelnost návratnosti investic (4 %), přestože se současné podnikání zaměřuje na hospodárnost.

Přibližně 15 % pracovníků IT s rozhodovacími pravomocemi je přesvědčeno, že jejich stávající ERP systémy nejsou dostatečně flexibilní, aby dokázaly efektivně pracovat s ostatními nástroji a systémy. Pouhých 5 % dotázaných by na svých stávajících ERP systémech nic neměnilo.

Alastair Sorbie, CEO společnosti IFS, říká: „Je zcela zřejmé, že mnoho podniků vyžaduje od svých ERP systémů větší flexibilitu a od poskytovatelů lepší úroveň služeb zákazníkům. Zajímavé však je, že těmto aspektům dávají vyšší prioritu než jasnému měření návratnosti investic (ROI). To jednoznačně ukazuje, že mnoho CIO a IT manažerů není spokojeno s podnikovými aplikacemi a poskytovateli ERP, kteří často nedokážou vyhovět měnícím se potřebám podnikání. Rovněž je patrné, že si tito lidé začínají uvědomovat potenciální výhody těch podnikových aplikací, které nabízejí vysokou flexibilitu vestavěnou přímo do architektury. IFS aplikace jsou v tomto ohledu ideální volbou, neboť jsou plně postaveny na SOA, která poskytuje dostatečnou otevřenost a možnost přizpůsobení ostatním systémům využívaným ve firmě.“

Sille Gavnholt Jygert, konzultant a programový manager v analytické firmě Frost & Sullivan, souhlasí: „U ERP systémů je důraz postupně přesouván ze strany nákladů na stranu efektivity. Jsme toho názoru, že existují tři hlavní oblasti, které mohou pomoci uživatelům vytěžit z jejich ERP více:

• Vyšší pozornost kladená na procesy, které mají být ERP systémy podporovány.

• Nové modely podpory: nutnost zajišťovat podporu v oblasti dané problematiky podniku spíše než v oblasti technologií.

• Služby zákazníkům: Jistota, že uživatelé získají ze systému maximum. Nutnost orientovat služby na podporu podnikových procesů..”

O průzkumu

Průzkum založený na nezávislém on-line dotazníku realizovaný společností Research Plus Ltd jménem společnosti IFS, se uskutečnil v létě 2010 a zapojilo se do něj 368 IT pracovníků středního a vysokého managementu s rozhodovacími pravomocemi.

O společnosti IFS

IFS je veřejně obchodovaná společnost (OMX STO: IFS) založená v roce 1983, která vyvíjí, dodává a implementuje IFS Applications™, plně integrovanou sadu aplikací pro plánování podnikových prostředků založenou na technologii SOA. Společnost má více než 2 000 zákazníků ve více než 50 zemích a soustředí se na sedm hlavních odvětví: letectví a obranu, technické služby a telekomunikace, strojírenství, zpracovatelský průmysl, automobilový průmysl, maloobchod a velkoobchod, stavební průmysl a správu služeb. Přímé zastoupení IFS pro Českou republiku, společnost IFS Czech s.r.o. se sídlem v Praze, bylo založeno v roce 2000 spolu se zastoupením na Slovensku se sídlem v Žilině. V současné době mají obě společnosti k dispozici více než 60 odborníků, kteří zajišťují lokalizaci, dodávku a implementaci produktů IFS na českém a slovenském trhu. Více informací naleznete na www.IFSWORLD.com.