Tiskové zprávy

ČD – Telematika přichází s novými produkty v oblasti datových služeb

Zveřejněno 08/03/2011 | Kategorie : ČD Telematika,Tiskové zprávy |

V loňském roce investovala ČD – Telematika desítky miliónů Kč do posílení a vylepšení své páteřní ethernetové sítě a nyní přichází se změnou svého produktového portfolia v oblasti datových služeb. Páteřní přenosový systém je postaven jako plně zálohovaný s kapacitou N x 10Gb/s . Přístupová část sítě disponuje přenosovou kapacitou až 10 Gb/s. Zákazníkům tak může nabídnout dva nové produkty: ČDT – Ethernet Line a ČDT – Ethernet VPN.

ČDT-Ethernet Line nabízí zákazníkům přenosový okruh v ethernetové síti ČD-Telematika. Produkt je poskytovaný buď jako bod – bod (point2point), nebo jako bod – multibod (point2multipoint) do centrálního rozhraní. Zákazník si může v rámci produktu vybrat 3 varianty poskytování podle typu provozu, který potřebuje prostřednictvím okruhu přenášet. Produkt se nabízí s kapacitou až do 1 Gb/s.

ČDT-Ethernet VPN nabízí vzájemné propojení tří a více lokalit v rámci jedné služby. Zákazník si tak vytvoří na ethernetové síti ČD-T virtuální síť, která mu umožňuje v rámci přidělené kapacity bez omezení komunikovat s ostatními body. Podobně jako u produktu ČDT-Ethernet Line si zákazník může vybrat jednu ze tří variant s ohledem na typ přenášeného provozu. Výhodou takového řešení je úspora nákladů za okruhy, které propojují jednotlivé lokality, stejně jako úspora nákladů za koncová zařízení. Produkt se nabízí s kapacitou do 1 Gb/s.

„Páteřní síť společnosti ČD – Telematika je svým rozsahem v rámci České republiky ojedinělá. Díky využití moderních technologických prvků zaručuje uživatelům vysoce kvalitní a spolehlivé služby“, říká Ing. Mikuláš Labský, ředitel úseku Telekomunikační služby. „Provozujeme přes 3 500 km optických tras po celém území ČR. Optická páteřní síť se skládá ze šesti uzavřených kruhů, páteřní síť tvoří kruhová topologie DWDM spojů s kapacitou n x 10 Gbps. Síťové uzly jsou umístěny ve významných městech republiky, přičemž další je možné v krátké době zprovoznit na základě konkrétních poptávek zákazníků“, dodává Mikuláš Labský .

O společnosti ČD – Telematika

ČD – Telematika a.s. je silná a stabilní společnost poskytující ICT řešení a služby. Zároveň patří k významným poskytovatelům telekomunikačních služeb. Specializuje se na sektor železniční dopravy a spolupracuje i se zákazníky z mnoha dalších oborů. Poskytuje špičkové služby v oblasti systémové integrace, ERP systémů, vývoje aplikací pro drážní sektor, veřejnou správu i komerční subjekty. Nabízí outsourcing širokého spektra informačních technologií od provozu aplikací až po servis a údržbu telekomunikační a sdělovací infrastruktury. K poskytování špičkových služeb a produktů využívá druhou největší ICT infrastrukturu v České republice, centrální úložiště dat, serverové farmy, vývojová, servisní a další specializovaná pracoviště. Více na: www.cdt.cz.