Tiskové zprávy

ČD – Telematika oznámila finanční výsledky za rok 2010

Zveřejněno 08/03/2011 | Kategorie : ČD Telematika,Tiskové zprávy |

Podle neauditovaných předběžných výsledků dosáhla společnost ČD – Telematika (ČD-T) v roce 2010 externích tržeb ve výši 1 511 mil. Kč. V meziročním srovnání zaznamenala zvýšení o 10,6 mil. Kč. Provozní zisk dosáhl hodnoty 36,1 mil. Kč, zisk před zdaněním vzrostl z 5,8 mil. Kč v roce 2009 na 37,9 mil. Kč.

Rozpočtová úsporná opatření, která měla v roce 2010 významný dopad do segmentu železniční dopravy, se promítla do snížení výnosů úseků ČD-T, které poskytují tomuto segmentu své služby. Pokles tržeb v segmentu železniční dopravy byl kompenzován zvýšením efektivity a optimalizací provozních nákladů v rámci ČD-T. Společnost byla motivována hledat více příležitostí na externím trhu zejména prostřednictvím divize telekomunikačních služeb (TS). Divizi TS se podařilo zvýšit tržby z předloňských 368 mil. Kč na 387 mil. Kč a výrazně tak přispět k zisku společnosti.

„Objem investic se meziročně zvýšil o 30 mil Kč na 155 mil. Kč, z toho více než 60 mil. Kč bylo směrováno do rozšíření a modernizace telekomunikační infrastruktury s cílem zvýšit kapacitu a přidanou hodnotu poskytovaných služeb“, říká Juraj Rakovský, předseda představenstva ČD – Telematika. „Lepší hospodářský výsledek v roce 2010 v meziročním srovnání byl dosažen zejména díky správnému zacílení investičních prostředků a úspoře provozních nákladů“, dodává Rakovský.

Čistý peněžní tok z provozní činnosti byl v roce 2010 o 56 mil. Kč vyšší než před rokem, což se příznivě projevilo na konečném stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů na konci roku 2010. Účetní výsledek nebyl ovlivněn prodejem dlouhodobého majetku ani jinými mimořádnými výnosy, k zisku před zdaněním přispěl finanční výsledek hospodaření ve výši 1,7 mil. Kč.

O společnosti ČD – Telematika

ČD – Telematika a.s. je silná a stabilní společnost poskytující ICT řešení a služby. Zároveň patří k významným poskytovatelům telekomunikačních služeb. Specializuje se na sektor železniční dopravy a spolupracuje i se zákazníky z mnoha dalších oborů. Poskytuje špičkové služby v oblasti systémové integrace, ERP systémů, vývoje aplikací pro drážní sektor, veřejnou správu i komerční subjekty. Nabízí outsourcing širokého spektra informačních technologií od provozu aplikací až po servis a údržbu telekomunikační a sdělovací infrastruktury. K poskytování špičkových služeb a produktů využívá druhou největší ICT infrastrukturu v České republice, centrální úložiště dat, serverové farmy, vývojová, servisní a další specializovaná pracoviště. Více na: www.cdt.cz.