Tiskové zprávy

Nové řešení Business Intelligence pro IFS Aplikace

Zveřejněno 29/03/2010 | Kategorie : Altec,IFS Czech,Tiskové zprávy |

BI nadstavba APIS pro IFS Aplikace je postavena na technologii Oracle BI Suite a primárně slouží k podpoře řízení výrobních procesů. Po úspěšném pilotním provozu řešení u prvních klientů je nyní APIS všeobecně k dispozici. APIS (Altec Productive Intelligence System) je integrovaná flexibilní sada aplikací pro podporu řízení průmyslové výroby, využívající prvky Business Intelligence.

APIS dokáže jednoduše sledovat výkonnost podniku, vytvářet podnikové analýzy, přehledy o provozu, zakázkách, vytížení kapacit a úrovni využití zdrojů, nákladech a podobně. Jedná se o vysoce škálovatelné řešení, které je možné využít jak pro malá či pilotní řešení, tak i pro rozsáhlé systémy s mnoha stovkami či tisíci uživateli. Řešení vyvinula společnost Altec, která je významným implementačním partnerem IFS v České republice.

„Velkou výhodou řešení APIS je rychlost zavedení, konkurenční cena, intuitivní ovládání a uživatelsky přívětivé prostředí. Tvorba výstupů nevyžaduje nutně znalosti kódování, jazyka SQL nebo jiné technické znalosti,“ uvedl František Čulík, ředitel společnosti Altec. „Zákazníci jistě ocení i to, že výstupní informace APIS jsou dostupné oprávněnému uživateli prakticky kdekoli, kde se může připojit k internetu, svému inteligentnímu mobilnímu telefonu nebo PDA,“ dodal.

Řešení umožňuje efektivně a účelně získávat a využívat data z IFS Aplikací, ale i dalších primárních informačních systémů a prezentovat je ve formě panelů a reportů, které si každý uživatel snadno přizpůsobí podle svých potřeb a vkusu. Práce s reporty je stejně snadná, jako brouzdání po internetu a mnohem snadnější než v tabulkovém procesoru MS Excel.

APIS navíc minimalizuje zatěžování primárního informačního systému. Data jsou totiž čerpána z databáze ERP systému v určitých intervalech (denně, měsíčně…), a to v takové době, kdy je primární systém minimálně využíván uživateli. Datové pumpy jsou optimalizovány tak, že čerpají jen nová a změněná data, a tím dále minimalizují nároky na primární systém. Data využívaná pro výstupy jsou uložena v datovém skladu v agregované podobě, a pokud uživatel spustí konkrétní report, jsou informace dostupné prakticky okamžitě, aniž by bylo nutno je složitými výpočty získávat z primárního systému.

„APIS logicky doplňuje naše ERP řešení IFS Aplikace o moderní nástroje pro podporu rozhodování v oblasti řízení výroby, ale také obchodu, marketingu či financí. Partnerství společností IFS Czech a Altec se tímto krokem ještě více prohlubuje a přináší zákazníkům využívajícím IFS Aplikace opravdovou přidanou hodnotu,“ uvedl Zdeněk Fous, ředitel společnosti IFS Czech.

Společnost Altec získala v roce 2009 na vývoj řešení APIS dotaci z projektu ICT a strategické služby. APIS byl ještě v závěru roku 2009 nasazen u prvních šesti zákazníků.

„Výběrem systému APIS jsme určitě učinili správné rozhodnutí. Nasazení standardních modulů proběhlo rychle a bez komplikací, v současnosti dokončuje společnost ALTEC dle našeho zadání další specifická řešení pro podporu našich rozhodovacích procesů,“ uvedl Bronislav Válek, finanční ředitel společnosti Austin Detonator a dodal: „Za velkou výhodu systému APIS považuji jeho flexibilitu a dále kvalitní integraci s naším ERP systémem IFS Aplikace, díky níž nám APIS umožňuje informace z databáze IFS mnohem lépe a efektivněji využít.“

O společnosti IFS

IFS je veřejně obchodovaná společnost (OMX STO: IFS) založená v roce 1983, která vyvíjí, dodává a implementuje IFS Applications™, plně integrovanou sadu aplikací pro plánování podnikových prostředků založenou na technologii SOA. Společnost má více než 2 000 zákazníků ve více než 50 zemích a soustředí se na sedm hlavních odvětví: letectví a obranu, technické služby a telekomunikace, strojírenství, zpracovatelský průmysl, automobilový průmysl, maloobchod a velkoobchod, stavební průmysl a správu služeb. Přímé zastoupení IFS pro Českou republiku, společnost IFS Czech s.r.o. se sídlem v Praze, bylo založeno v roce 2000 spolu se zastoupením na Slovensku se sídlem v Bratislavě. V současné době mají obě společnosti k dispozici více než 30 odborníků, kteří zajišťují lokalizaci, dodávku a implementaci produktů IFS na českém a slovenském trhu. Více informací naleznete na www.IFSWORLD.com.

O společnosti ALTEC

Společnost ALTEC je česká softwarová firma založená v roce 1991. Zabývá se vývojem a dodávkami podnikových informačních systémů včetně jejich implementace a servisu. Tým společnosti tvoří více než 55 vysoce kvalifikovaných odborníků s dlouholetými zkušenostmi. ALTEC vyvíjí a dodává vlastní sadu podnikových aplikací pro řízení výroby, obchodu, ekonomiky a financí, mezd, personalistiky, systémy pro podporu rozhodování (BI), ale je rovněž distributorem a implementačním partnerem dalších významných světových výrobců IT technologií a podnikových informačních systémů, společností IFS, Oracle a DCC. Více informací naleznete na www.ALTEC.cz.